Cercar en aquest blog

dimecres, 24 d’octubre del 2012

Metodologies educatives i web social, Enrique Dans

#itworldedu2012          www.enriquedans.com       enrique.dans@ie.edu   

Avui, dimecres 24 d'octubre, hem assistit a una conferència de l'It world edu 2012 patrocinada per tiching al CosmoCaixa.




La conferència estava dirigida per Enrique Dans (@edans), professor de Sistemes d'Informació a l'IE Business School. Tractava de el impacte de les xarxes socials en el món educatiu i empresarial.


Per introduir la conferència han parlat en senyor Miquel Àngel Prat (@maprats), professor de la Blanquerna i director de l'It world edu i seguidament la senyora Dolors Reig (@dreig).


El senyor Dans ha començat explicant-nos la gran repercussió que va tenir una entrada que va fer al seu bloc titulada "Cómo se puede ser tan sinvergüenza?" degut a una piulada que li va fer una seguidora seva on ensenyava una fotografia del llibre de la seva filla on mostrava clarament que tot el que es publica es fa pensant en vendre més, és una pura estratègia de màrqueting. Seguidament, va escriure un article al diari on el va titular per "Matar al libro de texto". Això també va tenir gran rebombori al bloc, al twitter, facebook, google+, linkedin.. Llavors deixa clar que el llibre de text s'ha d'utilitzar com o requereix el mestre però tenint en compte el què passa.

Parla d'evolucionar. Posa èmfasi en el fet que hem de evolucionar. Compara la metodologia tradicional on s'aprenien i es memoritzaven els conceptes i el llibre tracta de posar el coneixement accessible. Aquests coneixements s'aprehenen a partir d'estudiar. A més, a l'hora de fer un treball, s'ha d'anar a la biblioteca, agafar l'enciclopèdia i redactar el teu propi treball. En canvi ara, la cosa ha canviat. Quan s'ha de fer un treball, el que es fa és anar a Internet, buscar el que es necessita, copiar-ho, enganxar-ho i entregar-ho. No hi ha un treball previ ni posterior. Explica que els joves s'avorreixen i per això hi ha molt fracàs escolar. La mentalitat de l'estudiant diu que "per què estudiar i memoritzar si amb un "click" ho tinc tot". Això genera frustració.

Per això, el senyor Dans dius que ha d'haver un canvi. A més recalca que els nens són incapaços de concebre el món sense Internet, per ells tot canvia amb un sol "click". Arrel de tot això i a altres problemes hi ha una crisis. A conseqüència, s'ha fet necessari un replantejament de l'educació. La funció dels mestres i professos és fer que als alumnes els interessi allò que aprenen. Això es fa a partir de crear problemes que vagin més enllà, que no només hagin d'analitzar-los. A part, diu que Internet ha de ser un material complementari que l'alumne pot utilitzar com punt de partida o per complementar. També es demana que els alumnes treballin de forma cooperativa. A més, s'ha de fer veure als alumnes que no poden creure als mitjans de comunicació. S'ha de contrastar tot, mirar de diferents fonts i si pot ser de diferent ideologia i a partir d'aquí crear la teva pròpia visió. Tampoc pots creure't una enciclopèdia, l'has de contrastar. La pluralitat és un valor central en la societat. L'Enrique Dans diu que és important reconstruir el concepte d'educabilitat, com per exemple, el de Finlàndia. Se'ls hi ha d'ensenyar als alumnes com gestionar la informació i com buscar-la, a construir habilitats. La finalitat del mestre és ser el director, marcar temes i objectius. No s'ha d'utilitzar eines tancades sinó aquelles que interactuïn amb el núvol.

En conclusió, hem de replantejar-nos l'educació i l'ús que estem fent de les eines. Hem de parar a pensar que és el que estem fent bé i que és el que no, i canviar-ho. S'han de tenir clars els objectius i intentar-los aplicar de la millor manera possible.


La conferència del senyor Dans m'ha semblat molt interessant, a més, tenia una manera d'explicar entenedora, clara i li posava un toca d'humor i d'experiències personals que la feien més animada i clara. És semblant a la que hem vist avui a COED del senyor Guillermo Orozco. 

No coneixia a l'Enrique Dans però em sembla una persona molt interessant per seguir al twitter i per anar mirant el què comenta i anar aprenent poc a poc. Penso que tot el que ha dit ha estat encertat i que ho argumenta molt bé. Recomano que tothom que tingui l'oportunitat d'assistir a alguna de les seves conferències o seguir-lo al twitter ho fagi, és una persona molt interessant. A més, tot el que fa li posa un toc humorístic que m'agrada molt.


Fins aviat i a ser feliç@s! :-D

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada